14 oktober 2007

Kiev - mesto razlik

14.10.07 je bil v Ljubljani krasen dan. Vsaj jutro. Sonček, oblački. Idealno za letet. Samo jaz sem šel tokrat nekoliko drugače. Z Adrijinim letalom letim v Kijev.

V Kijevu pa zima in mraz. 4st. Celzija dež, veter. Brrrr.... Vse sivo in vlažno. A ta palača je še vedno fantastična - čeprav v dežju:
Slika ni ravno uspela - v živo je to še vedno pretresljivo lepo - sredi vse te sivine.


Kijev je mesto ogromnih razlik. Na cestah Lexusi in ogromni Mercedesi in Hummerji, za ovinkom razbite flaše, umazani pločniki in preprosti delavci ljudje.

Tukaj kratek filmček o dogajanju:



Nekaj, kar je za nas, ali pa zame, popolnoma novo je to, da tam ni "mešanja" ljudi. Bogati (vodstva podjetij, lastniki, ljudje na položajih) in zaposleni dejansko nimajo prav nobenega človeškega kontakta, razen poslovnega. Primer: Pridemo (management) v kravati itd. pred nočni klub, nam odprejo vrata na široko in peljejo do najboljše mize... drugi dan z "zaposlenim", v "navadni" obleki vratar nažene domačina z besedami:"Zgini!". Ko ga ta vpraša zakaj, mu odgovori samo, da se z njim ne misli niti pogovarjati. Potem se za ceno 1/3 cene ene pijače v včerajšnjem nočnem klubu peljeva z taksijem čez pol mesta, v "luna-park-style dance klub", kjer ni niti trohice blišča iz centra in naročiva pijačo za 1/10 cene une iz včerajšnjega kluba.

Počasi začenjam razumeti to mentaliteto. A le začenjam razumeti. Meni je to tuje. Človek je človek. A ne tam.
***********************************
Obisk muzeja miniatur na Pecharski Lavri. Ukrajinci so v začetku 60 let prejšnjega stoletja želeli pokazati svojo narodno veličino in so izdelali tele miniature. Res je presenetljivo, kako majhni so bili ti izdelki:
Vstopnica Pechaerska Lavra














23.10.2007 nazaj v SLO. Tukaj se imamo res kot v pravljici. A je kot v vati. daleč od realnosti in norenja sveta okoli nas. Ko pridem nazaj se mi zdi, kot da živimo tukaj v vatki. Vesolje se vrti okoli Slovenije. Mislim pa, da sem nazaj prišel drugačen. Malo bolj prebujen.

Tole pa je "most ljubavi". Ključavnice so za večno zvestobo med zaljubljencema :)

1 komentar:

TEJKA pravi ...

Tudi pri nas (Slo) je takorekoč zima. Zjutraj je bilo edino v Portorožu +5, iz zanimivo na Kredarici +4, ostalo pa vse -1, 0, -1, 0, +1, -1...

Lepo se imej.