11 maj 2010

Elektronski in digitalno podpisan račun - kako do njega

Zanimalo me je, kako se to sploh naredi, in razen dooolgih in skrajno tehničnih opisov, nisem nikjer na netu v Sloveniji našel ENOSTAVNEGA postopka, kako do digitalno podpisanega računa pri nas.
Prebral sem nekaj informacij o tem in zvedel vse o javni in privatnih ključih, o "certificate avtority", ki dodeljujejo certifikate - ampak točno, kako in kaj narediti, da do tega prideš pa prav nikjer - ZATOREJ:

tukaj je na kratko opisan postopek:

  1. Kličeš ali greš na svojo banko, kjer skleneš pogodbo o dodatku za digitalno podpisane račune. Seveda moraš prej že uporabljati elektronsko banko (Proklik, Abacom, SKB Net itd...)
  2. Ko so procedure opravljene se ti v ProKliku ipd pojavi poleg Plačil v tujini, Plačil v domovini še - ELEKTRONSKI RAČUN.
  3. Račune potem pišeš ROČNO v ProKliku - ali pa jih lahko tja tudi uvoziš iz tvojega programa za izdajanje računov - VENDAR mora le ta biti v točno predpisani eSlog 1.5 obliki - XML oblika. Če to imaš, ok, sicer mora razvijalec to sprogramirati v tvoj program.
  4. Če je teh računov do 10 cca. potem jih pač delaš ročno še 1x v Prokliku. Pošljejo se preko Proklika tako kot vse ostalo in stranka ga dobi v svoj Proklik.
  5. Obvezno moraš poslati še paprini račun, sicer bi rabil še elektronski arhiv, ki ga izvaja Halcom in te stane cca 6€/mesec - kar je prepisano po zakonu - če pa izdajaš še papir, pa imaš pač papirni arhiv pri sebi in velja. Če papirnega arhiva ni - rabiš elektronskega - pri njih.
Viri:
Kaj to sploh je- na kratko: http://windows.microsoft.com/sl-SI/windows-vista/What-is-a-digital-signature
Malo bolj na dolgo: http://www.dsvet.si/?q=node/10
Kako do njega- HALCOM:  http://www.halcom.si/index.php?section=71

...ampak vse to lahko preskočiš ker je bolj ali manj tehnični BS

gornjega opisa NIKJER ne najdeš na netu v taki obliki, kot sem spisal.

P.S.
Je še nekaj drugih opcij, kako izdelati elektronski račun in ga podpisati, vedar je to povezano s stroški najmanj 1.000€ in več...

Ni komentarjev: