24 marec 2008

Kamut

Najraje uporabljam kamutovo moko. Tudi vsi izdelki iz kamuta so mi všeč. Testenine, kamutov napitek, kuhan kamut v zrnju (z olivami), kamutov kruh,....



Ker kamuta skoraj nihče ne pozna, prevajam članek:

http://www.alimentstrigone.com/info_kamut_en.html


Kamut je starodavna vrsta žita in je v sorodu z rastlinami, ki se danes uporabljajo pri izdelavi kruha. Verjame se, da je kamut po izvoru iz Egipta. Kmalu po 2 svetovni vojni je nekaj semen, ki naj bi prišla iz grobnice kralja Thota, posejal kmet iz Montane. V poznih 70 letih se  je za to izjemno rastlino začel zanimati agronom in biokemik Bob Quinn in jo poimenova KAMUT po starodavni egipčanski besedi za "žito". Znanstveno ime rastline je Triticum turgidum, podvrsta turanicum. Imenujejo ga tudi žito Khorosan po imenu province v Iranu.


Kamut se dobro obnese z ekološko pridelavo ker ni bil genetsko spremenjen, zaradi katerih druge žitarice sicer hitreje in bolje rastejo, a jim pogosto manjka naravne odpornosti in čvrstosti ter primarne energije. Če ga primerjamo z navadnim žitom je Kamut bogatejši s proteini (med 15% - 40%) minerali kot sta magnezij in cink, vitamini B skupine in vitamin E in nenasičenimi maščobami, vsebuje pa manj hranilnih vlaken. Kamut priskrbi veliko energije in je priljubljen pri ljudeh z aktivnim življenkim stilom. Lahko ga je prebaviti in je ga v glavnem dobor prenašajo tudi osebe, ki imajo sicer reakcijo na gluten. Kamutova moka ni rafinirana ali mešana zato ohranja vse svoje kvalitete.

Kamutova moka ima nežen rahlo sladkast okus in je bledo rumenkaste barve. Lahko nadomesti drugo moko v kateremkoli receptu in se uporablja za izdelavo kruha, slaščič", testenin, napitkov (kamutovo mleko) in "žitaric za zajtrk". Kuhan kamut je podobno kot ajda, riž, bulgur ali kuskus, lahko priloga juham in ostalim jedem. Kamutovi kalčki se lahko jejo ali pa se iz njih pripravi napitek.

1 komentar:

ales pravi ...

lp mene zanima kje se bi dalo kupit večjo količino semena kamuta za setev na njivo. Odg. mi prosim pošljite na alesplut@email.si