18 avgust 2007

It is no mistr'y to make an histr'y

Berem STARO zgodovinsko knjigo za OŠ. Sem jo našel pri babici k smo praznili stanovanje. Napisana je bila v 70 letih. Počasi jo berem - me zanima. Najbolj me je pa presenetilo to, kaj so nas učili. Napisana je namreč popolnoma v duhu ROMANTIČNEGA socializma. Toliko emocij v zgodovinski knjigi - da kar ne morem verjet. In to so nas učili.
Pa saj zgodovina so ja sama dejstva - bi si človek mislil - PA NI RES. Zgodovinske knjige piše vladajoči razred z namenom ali pa vsak skozi svoj pogled. Kjerkoli je v knjigi kapitalizem, biznis...je negativno napisano, čim pa se omeni diktatura delavskega razreda pa je toliko olepševalnic, nagovarjanja, povzdigovanja,....kot da bi bral knjigo za zaljubljence. Res!
socialistična zgodovinska knjiga
Me prav zanima, kako se učijo otroci danes? Baje da je danes nevtralno!? hahaha pa še kaj...

Sploh sem pomislil, da je učenje v OŠ larifari. Zdaj me zanima zgodovina, biologija, kemija,.... zdaj bi se to učil. NOBENEGA otroka ne zanima kar se učijo v šoli, pa razen tega v ne poznam nobenega, ki bi mu osnovnošolsko znanje prav prišlo - mislim - VSE osnovnošolsko znanje. Vsak se je kam usmeril.

v mladosti bi se po moje morali učiti medsebojnih odnosov, učiti bi se morali ŽIVETI. Učiti bi se morali DELATI,... take osnovne ŽIVLJENSKE zadeve. Kako ostati zdrav, kako brcnit žogo, kako se stepst, kako se ljubiti, kako živeti v družbi. Naučiti se PRINCIPOV, METODE.... TO so znanja, ki potem pomagajo živeti. Ne pa polnjenja glave s podatki. Ni čudno, da se potem otroci ko nori "drogirajo" z igricami, TV,...saj je res za znoret, kaj delamo iz njih. Ali se da drugače ?

Zgodovina - romantični socializem - o Indiji

Poznam človeka, ki je srednjo šolo delal ob "delu" se pravi - mulo je bil doma in je hodil v večerno srednjo šolo, čez dan pa je bil frej in je delal, kar mu je bilo všeč. Postal je VELIK računalniški specialist - jih ne poznam veliko takih - srednje šole pa ni končal. TO je nekaj!!! Res je šola , taka kot je danes, čista zguba in poneumljanje. Samo spomnite se .....

P.S. Tole mi je poslal frend - Kmet brez šol izdeluje robote.

Ni komentarjev: